Figueres té reptes a superar

A ningú no li passa per alt que Figueres té molts reptes a superar, després d’anys de deixadesa i mala gestió polítiques. Els governs de Santi Vila, Marta Felip i Jordi Masquef són els darrers responsables de no haver adoptat les mesures necessàries per evitar la situació de col·lapse de la ciutat, i de retallades als serveis públics municipals. Sense un model de gestió clar i responsable, el progrés i l’adaptació de Figueres als reptes del segle XXI han estat un fracàs. Així, hem vist com les oportunitats que s’han generat passaven de llarg o aportaven nous desequilibris i un benefici clar per a determinats interessos privats però escàs pel bé comú.

En conjunt, tothom hi ha perdut: la qualitat de vida a la ciutat s’ha anat deteriorant cada vegada més, amb polítiques erràtiques i a curt termini que no han donat resposta a les necessitats socials. Aquests anys de foscor política no han permès avançar cap a la imprescindible participació ciutadana als barris, en la provisió dels serveis i equipaments necessaris… En canvi, aquest temps perdut ha redundat en la deixadesa d’aspectes clau com la rehabilitació urbana i la seguretat als carrers. I altres elements, com la cultura, l’educació, la mobilitat i el comerç, s’han orientat descaradament al servei d’un model de ciutat aparador.

En les pròximes setmanes -i fins a les eleccions-, els mateixos que han dut Figueres a aquesta situació s’erigiran com a facilitadors dels canvis “necessaris” per tornar la prosperitat a la ciutat. Però amb les mateixes fórmules (uns partits polítics amb propostes esgotades, una gestió pública desendreçada, unes promeses d’equipaments per enlluernar i unes inversions deslligades de la realitat) només aprofundirem la crisi social que pateix Figueres. És per això que les veïnes i veïns de Figueres necessitem guanyar la ciutat per a tothom. Guanyem una Figueres igualitària i inclusiva, amb polítiques que fomentin la cohesió social! La pobresa no és un problema equiparable a un esvoranc, i no és suficient amb tapar-la puntualment, com s’ha fet fins ara. El benestar global, el del conjunt de la societat figuerenca, passa primer per la satisfacció de les necessitats bàsiques individuals: el dret a tenir una vida digna.

Un cop erradicada l’exclusió social per raons econòmiques podrem abordar la consolidació dels fonaments per guanyar una ciutat cohesionada i pròspera. Dur a terme tals propòsits només és a les mans de les formacions polítiques obertes a la ciutadania i que promoguin la seva participació activa en totes les decisions, en la millora dels barris i de tota la ciutat. Una participació que derivi de la transparència en la gestió pública, que garanteixi l’accés a la informació i que fomenti la rendició de comptes a la ciutadania. I això únicament ho guanyarem amb la pràctica ineludible d’uns principis ètics que tot govern i representant polític hauria de mostrar en tot el que fa.

El projecte de Guanyem Figueres, que arrencarà el divendres 8 de febrer als Caputxins (20 h), posarà les persones al centre de la política i del model de ciutat.

Article de Maria Besora, Isabel Mateos, Òscar Vergés, Toni Garcia i Luïsa Calvo, publicat al Setmanari de l’Alt Empordà