Per què hem decidit guanyar?

Des de la seva presentació, Guanyem Figueres va llançar el lema “Hem Decidit Guanyar!”, un missatge que estarà present en tot el que fem durant la campanya d’aquestes municipals. Som conscients que, d’entrada, la gent pot pensar que és agosarat presentar-se amb un discurs tan contundent i, fins i tot, que pot semblar arrogant. També que guanyar pot ser vist com una meta superficial, amb més forma que contingut. Lluny d’aquestes interpretacions, m’agradaria explicar per què guanyar és una decisió i què significa guanyar per a nosaltres.

Hem decidit guanyar vol dir que les persones que fa anys treballem fent feina de formiga des de diferents entitats socials, associacions veïnals, col·lectius i moviments civils hem pres la decisió de transformar l’Ajuntament. Això vol dir que les organitzacions i partits que apostem per Guanyem Figueres ens determinem a ajuntar-nos i a deixar enrere les nostres pròpies limitacions. Hem decidit, doncs, estendre els espais on fins ara hem exercit el nostre compromís amb Figueres perquè aquest sigui un projecte que inclogui la diversitat i la pluralitat de la mateixa ciutat; perquè guanyar Figueres, a banda d’una decisió, és un acte de responsabilitat.

Guanyar Figueres significa deixar de mirar la ciutat com un espai on uns pocs en treuen beneficis, llançant confeti i serpentines al buit. Guanyar vol dir prendre la responsabilitat de construir una ciutat mirant-la als ulls i, per tant, de garantir l’accés als drets bàsics com l’habitatge, el treball o la salut, d’impulsar polítiques socials transversals, de treballar per una ordenació urbanística al servei dels veïns dels diferents barris de Figueres o d’impulsar polítiques de promoció econòmica que no s’arrosseguin a les dinàmiques del passat i siguin conseqüents amb la sostenibilitat i viabilitat que demana una ciutat realment activa. Guanyar és, per a nosaltres, a més d’ajuntar-nos per un objectiu compartit, ser coherents i honestos amb les necessitats de la ciutat.

Però guanyar és, també, una decisió difícil i una tasca complexa: el llegat de Santi Vila, que reprèn Marta Felip i continua amb Jordi Masquef ens ha portat a una ciutat que no es reconeix a si mateixa i a un Ajuntament que no vetlla pel benestar dels ciutadans. Si continuem honestos, hem de dir que canviar les maneres de fer del govern de la ciutat no serà una tasca ni ràpida ni fàcil i som conscients que guanyar és, també, impulsar polítiques transversals i a llarg termini, que iniciïn un canvi estructural de gestió en comptes de tapar forats amb pedaços.  Hem decidit guanyar, doncs, perquè volem retornar l’Ajuntament als figuerencs i les figuerenques, assumint totes les complexitats que aquest objectiu suposa. Hem decidit guanyar per crear un relat de ciutat ampli i obert a tots els agents polítics perquè aquesta ciutat fa molts anys que perd.